Welkom! 

Op deze website kunt u in 2017 en 2018 meedenken/meepraten over de toekomst van Schouwen-Duiveland. Over welke onderwerpen hebben we het? Vanaf het voorjaar 2017 zijn we begonnen met de omgevingsvisie voor het buitengebied’ en de ‘visie Toerisme’, In de loop van 2017 zal daar de ‘Energieagenda aan toegevoegd worden. Deze website is een initiatief van de gemeente Schouwen-Duiveland, maar wij zijn niet de enige initiatiefnemers. Zo wordt de Toeristische visie in co-productie met de toeristische belangenorganisaties zoals de Recron, de Hiswa etc. opgesteld. Ook het opstellen en uitvoeren van de visie voor het buitengebied en uitvoering geven aan de Energie-agenda kunnen en willen we zeker niet alleen.

 

Veel belangstelling voor verduurzamen monumenten

Zierikzee_1

Op 6 februari organiseerden het Erfgoedplatform Schouwen-Duiveland en Gemeente Schouwen-Duiveland een gezamenlijke informatieavond in de Burgerzaal. De avond was een succes. Ruim 100 eigenaren van monumentenpanden lieten zich vertellen hoe zij hun monument duurzamer kunnen maken.

Gemeente Schouwen-Duiveland startte samen met gemeenten Middelburg en Veere, de Monumentenwacht, de Hogeschool Zeeland (HZ) en bedrijfsleven het project Duurzame Monumenten Zeeland. Het project loopt in 2017 – 2018 en voorziet zowel in gezamenlijke inkoopacties en de mogelijkheid onafhankelijk en deskundig advies in te winnen via de Monumentenwacht (onderdeel Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland SCEZ (www.scez.nl)).

Eigenaren kunnen de Monumentenwacht uitnodigen voor een inspectie van het pand en een energieadvies vastgelegd in een monumentenpaspoort. Aan de hand hiervan bepaalt u welke maatregelen u wilt doorvoeren, in welk tempo en door wie. Onder de aanwezigen op de informatieavond zijn 13 monumentenpaspoorten verloot, zij ontvangen gratis energieadvies.

Doel van het project is eind van het jaar in de 3 steden  zo’n  400 monumentenpaspoorten  te hebben  uitgegeven. We zoeken eigenaren die interesse hebben in een dergelijk paspoort. Hebt u voor een monumentenpaspoort belangstelling, meld u dan vrijblijvend aan via erfgoedplatform@schouwen-duiveland.nl.  Aan een monumentenpaspoort zijn wel enige kosten verbonden. Welk bedrag dat is, maken we na 1 mei bekend. Hierover krijgt u bericht en vervolgens kunt u de aanmelding definitief maken.     

 

Monumenten verduurzamen lijkt soms wat ingewikkeld, maar in de praktijk valt het mee. Het is een kwestie van de juiste keuzes maken. Verduurzaming is de moeite waard. Er zijn allerhande acties mogelijk binnen de regels waaraan voldaan moet worden. Zo is er voor monumenten in plaats van dubbel glas, speciaal monumentenglas verkrijgbaar. Dit kost iets meer in aanschaf, maar voldoet qua isolatiewaarde net zo goed. Verder snijdt het mes van energiebesparing, isolatie en opwekking van duurzame energie aan meerdere kanten. Het is niet alleen gunstig dat er in het pand minder energie nodig is, ook de energierekening van de eigenaar wordt lager.  Hierdoor houdt u aan het eind van de maand meer over, het comfort in het monumentenpand wordt hoger en de verkoopbaarheid en waarde van uw pand neemt toe.

Deel

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom 'De omgevingsvisie buitengebied' en 'De toekomst van toerisme' Schouwen-Duiveland

meld je dan hier aan!